Gömbvillám

Bobby Leng:
Gömbvillám
Ez a két történet valóban megesett.


Egyszer nagy vihar támadt, és a kis presszó vendégei azt látták, hogy egy - körülbelül futball-labda nagyságú - fényes gömb a nyitott ajtón, az ajtó felső szélénél néma csendben beoson, majd a falon, a mennyezet alatti részen körbeszalad a helyiségben, majd ahogy jött, el is távozott a nyitott ajtón keresztül.
Jó nagy volt az ijedtség, még sokáig tárgyalták az esetet. Aki nem volt jelen, az talán el se hitte a mesélőknek a történteket.Egy másik eset úgy esett meg, hogy szintén hirtelen tört ki a vihar, és az egyik ház lakói tették a dolgukat, mint máskor. A televízióban éppen futballmeccset adtak. A ház egyik férfitagja a televízió előtt ült, és a meccset nézte. A háziasszony a konyhában éppen főzött valamit, és a tűzhely ajtaját kinyitva egy hasáb fát dobott a tűzre. A család másik nőtagja a fürdőszobában épp az imént szállt ki a fürdőkádból, és a kályha előtt állva törülközött.
Akkor egy hatalmas dörrenés rázta meg a házat. A ház is, meg a lábuk alatt a padló is remegett. Az előszobában hirtelen kezdett lepattogzani a vakolat végig, ahol a villanyvezeték futott a falban, a villanyórától kiindulva. A konyhában a háziasszony kezébe visszapattant a hasábfa a tűzből, de ő nem ijedt meg, hanem hirtelen újra bedobta, és becsukta a tűzhely ajtaját. A televízió azonnal elfüstölt, a kép eltűnt, feketére változott, a televízió tönkrement. A fürdőszobában törülköző nő ijedt meg a legjobban, mert a kályhának az alsó, nyitott hamuzós ajtaján keresztül egy kisebb - úgy 2O-25 cm átmérőjű - labdának megfelelő méretű izzó gömb pattant ki a földre, éppen a lábai elé. A gömb semmilyen hangot nem adott ki, nem is sistergett, sőt: a nő forróságot se érzett, pedig a gömb a lábujjaitól mindössze pár centiméterre volt. A gömb színe fehéressárga volt, erősen fénylő. Aztán a gömb néhány másodperc után egyszerűen eltűnt. Ez a nő a dörrenést nem is hallotta, sem pedig az a nő, aki a konyhában a tűzhelynél volt. Az ő talpa alatt néhány másodpercig nagyon mozogtak a mozaiklapok.
Később kiderült, hogy a házhoz bevezető villanyvezeték karóját, ami a háztól körülbelül 2O-3O méterre volt, ezt a villanykarót teljesen kettévágta függőleges irányban a villámcsapás. A karó kettényílt, a vezetékek elégtek.

Szerencsére senkinek nem esett baja, egy haja szála se görbült meg senkinek. Az is szerencse, hogy nagyobb kár nem esett, minthogy a villanykaró, a vezetékek és a televízió tönkrementek.VÉGE