Látni és látszani

Bobby Leng:
Látni és látszani
Igaz történet
A barát fiatal fia meghalt balesetben sajnos. Éjfélkor apró mopedjával száguldott hazafelé, műszak után, s egy kereszteződésben egy részeg az autójával nem adta meg az elsőbbséget neki, hanem fékezés nélkül nekihajtott. Azt állította később, hogy nem volt kivilágítva a motorkerékpár.
A temetésre sokan elmentek. Az egyik ismerős család nagyon messziről utazott oda, de nem volt saját autójuk, így felkértek egy olyan illetőt, akinek volt autója, több is. Az illető a melóra használt szutykos, ki nem takarított autójával állított oda, de mit volt mit tenni, ők beültek a szép tiszta ruhájukkal. Az illető kérdezte, hogy miben halt meg a fiú, ők elmondták neki, és még azt is mondták, hogy inkább a részeg maradt volna ott, s nem a huszonegy éves fiú, akinek élete virágjában kellett meghalnia, épp akkor, amikor végre révbe ért volna az élete: szerelmes lett és viszontszerették, és a szerelmesének a családja tisztelte és becsülte a szorgalmas fiatalembert - hiszen a családjában igen sok szenvedésben volt része születésétől kezdve.
Erre az illető flegmán megjegyezte:
- Látni és látszani!
Később derült csak ki, hogy ez az illető is igen szeret szivornyázni és nagyon gyakran van jelentősen és erősen alkoholos befolyásoltság alatt. Vagyis valószínűleg megsértődött mert magára vette a részeg sofőrről a véleményt. És még szerencse, hogy ez alkalommal nem volt részeg!

Néhány hónap eltelt, és ez a bizonyos illető egy éles kanyarban kisodródott az autójával az útról, az árokba rohant, egy hatalmas, öles fának, és azonnal meghalt. Mindez napközben történt, szikrázó napsütéses napon, semmi se zavarta a látási viszonyokat és forgalom se volt az úton. Kiderült, hogy telefonálgatott menet közben és arra figyelt.

Nagyon hamar ráolvasta a sors a fejére, amit mondott:
- Látni és látszani!
Ő láthatott is mert teljes fény volt. És látszott is, ugyanezen okból. Mégis otthagyta a fogát.

A sors néha csinál ilyen vicceket. Ha valakinek túl nagy a szája, az hamar megkaphatja a beosztását!VÉGE