Vajas zsemle kolbásszal

Bobby Leng:
Vajas zsemle kolbásszal
Igaz történet
A szegény gyerekek, ha éhesek voltak és még nem jött el az ebéd vagy vacsora ideje, akkor az édesanya legtöbbször zsíros vagy lekváros kenyeret adott a kezükbe. De volt, hogy még a zsír is szűkösen volt a kamrában, akkor meg csak egy pici vízzel megszórták a nagy karéj kenyeret, majd belemártották a kristálycukorba. Némi cukor megtapadt a vizes felületen, ettől olyan finom lett, hogy kész öröm volt befalni.

A kisgyerekek uzsonnára illetve tízóraira az iskolába lekváros kenyeret vittek. Leginkább csak ilyet. Máskor meg zsíros kenyeret. Egyszer sós-paprikásat, máskor cukrozottat, megint máskor meg csak úgy, zsírosat. De legtöbbször lekvárosat. Baracklekvárosat, meg szilvalekvárosat.
Volt az osztályban egy-két gyerek, akik rendszerint vajas zsemlét hoztak magukkal, és még kolbászkarikák is voltak a zsemlébe rejtve. A zsemlének mindkét fele meg volt kenve vajjal, így a kolbászkarikák szépen megtapadtak benne, nem hullottak ki belőle.
Az ilyen zsemlék illata felséges volt. A lekvároskenyeres-gyerekek beszívták az illatukat. Hogy ilyet enni? Elérhetetlen álom. Hacsak valamelyik gyerek oda nem adta, ami megmaradt belőle, mert neki már nem kellett ez a mennyei finomság. Egy kis darabka belőle, hát az valami csodás.

A vajas zsemle olykor finom fehérpaprikát is rejtett. No, ennek volt ám aztán felséges illata! Semmihez se fogható! Hát az ilyenről is csak álmodozni lehetett a szegényebb gyerekeknek.

Az ilyenre sok év elteltével is élesen emlékezik az, akivel megtörtént. Egy-egy illat, egy hangulat felidézi a gyerekkori emlékeket, amelyek már nem fájnak, nincs már bennük vágyódás, sóvárgás az elérhetetlen után. Mindez elmúlt már, de nem szép emlék, nem. Inkább kellemetlen. Még ma is...
VÉGE